Vylivání myšlenek a témat k diskuzi

Měla tato mince dvě strany?

6. 1. 2009 17:04


"Každá mince má dvě strany",

myslel jsem si vždycky a zatím to vždy platilo. Jestli tomu tak bylo i teď posledně, nedovedu posoudit.

Mívám ve zvyku nosit v kapse nějaké mince. Člověk je tak připraven kdykoliv přispět nějakým menším obnosem těm, co prosí a bude jim dáno. O tom, že mnohdy není radno před těmito lidmi rozevírat peněženku, jsem se přesvědčil. Vytáhnout z kapsy "kovák" mě ale netlačí. To dá rozum, jak člověka může tlačit něco, co dá z kapsy pryč :)


V neděli navečer jsem šel na sborovou zkoušku. Šel jsem pěšky, padal sníh a měl jsem chuť to vzít parkem. Oslovil mě jeden z těch, co se toulávají a prosí o almužnu. Byl něčím jiný, byl plný uctivosti a pokory. Už jsem jej několikrát potkal. Sáhl jsem tedy do kapsy a nahmatal minci. Než jsem ale vytáhl ruku, rozpovídal se. O tom, jak prosí o peníze, aby měl na jídlo. Že je zima, že má promoklé boty a že se stydí. Bylo to zrovna v době, kdy jsem četl jak další bezdomovec v našem kraji umrzl. Bylo mi ho líto. Vytáhl jsem z kapsy všechny drobné (třebaže jsem plánoval podělit jimi více lidí) a vtiskl mu je do dlaně. Podíval se do své hrsti a rozplakal se. Chvíli jsem se na něj díval, pak jsem jej chytl za ramena a zeptal se, zda je všechno v pořádku. Zanedlouho jsem se omluvil, že už musím jít a že mu nemám jak víc pomoci.

Nikdy mně nebylo líto peněžní hodnoty darované s dobrým úmyslem. Ale mnohdy mně bylo líto, že je žebrota zneužívaná a že je často výhodnější žebrat než pracovat. Že někteří zneužívají dobré vůle druhých a vytvořili si vlastní "živnost", že jsou schopni i obrovské přetvářky. A tak jsem přemýšlel, zda tohle byl ten případ. Zda už hrdost člověka mohla klesnout tak hluboko, že by se někdo cíleně rozslzel. Ale, neměl přece záměr dostat co nejvíce peněz, rozplakal se po té, co peníze dostal. Možná, že tentokrát ta mince druhou stranu neměla.

Přeji všem, kteří mají hluboko do kapsy, aby cítili žebrotu jako poslední a krajní možnost, jak životní situaci ustát. Přeji všem, kteří hluboko do kapsy nemají a cítí potřebu pomáhat, aby uměli rozlišovat, nebo ještě lépe, aby k tomu nikdy nebyli nuceni.

Zobrazeno 2390×

Komentáře

metod

Tuhle sem žebrákovi v předsíni kostela dal dvacku. Na nic si nehrál, chlastal z placatky a nemlel hovadiny o hladových dětech, což je sympatické.

Veronika Březinová

Hoja:)<br />
wzpomínám si, jak jsme jednou s maminkou řešili snídani:) Cpala mi do batohu 2 rohlíky a já jsem ji říkala že mi stačí jen jeden, že mám zrovna krátkou školu:-), ale nakonec jsem souhlasila a s dvěma rožkama utíkala na vlak:) A co se stalo? Na svinovském nádraží zrovna rozdávali jogurty:-) a jeden pan, který taktéž byl obdarován jogurtuem. Přišel za mnou a prosil mě o nějaké drobné, že by si chtěl koupit 2 rohlíky. Tu jsem si vzpomněla na ranní rozhovor a vytáhla 2 rohlíky:o). Jen se ušklíbil a odešel... Tu jsem pochopila, že ty drobné asi na rohlíky neměl... Jinak zdravím kamarády ze Svinova, z Hlaváku a dalších míst:) báj

Zobrazit 8 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.